Bæredygtig udvikling betyder overordnet, at udviklingen skal sikre menneskenes nuværende behov, uden at forringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres behov. Det forstås som et holistisk begreb, som sammentænker miljøet, det sociale og det økonomiske i samfundet.
Virksomheder der indtænker disse tre former for bæredygtighed i deres virksomhedsstrategi, har fokus på ”den tredobbelte bundlinje”. Det betyder, at det sociale og miljømæssige medregnes i deres økonomiske bundlinje, hvorfor de foruden god indtjening skal være socialt ansvarlige og tage hensyn til miljøet.
Begrebet bæredygtig udvikling blev første gang præsenteret i FN’s rapport ”Vor Fælles Fremtid”, også kaldet Brundtlandrapporten i 1987. Bæredygtig udvikling kan adskilles i tre forskellige former, som til sammen favner begrebet bæredygtighed; Miljømæssig-, social-, og økonomisk bæredygtighed.
Miljømæssig bæredygtighed betyder, at mennesket passer på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på, og for at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø, både nu og i fremtiden. Derfor skal udvinding af jordens ressourcer være i en balance mellem udnyttelse og beskyttelse, så vi ikke ødelægger vort livsgrundlag. I Godtgjort arbejder vi for en miljømæssig varetagelse ved at udnytte ressourcerne i affaldet bedst muligt. Den mest miljøvenlige affaldsbehandlingsmetode er genbrug af produkter og varer. Gennem reparation, rengøring, kontrol etc. Sikrer vi i Godtgjort, at levetiden af produkter og materialer forlænges og kan bruges igen og miljøpåvirkninger reduceres.
Social bæredygtighed betyder, at man skal sikre social retfærdighed og medtænke den menneskelige faktor i handlingsplaner for udvikling. I Godtgjort er vi med til at løfte lokale udfordringer med arbejdsløshed, ulighed, fattigdom og integration. Gennem fleksible og specielt tilrettede forløb får borgerne mulighed for at opkvalificere deres faglige, sociale og erhvervsrettede færdigheder og kompetencer, som kan øge deres muligheder for beskæftigelige.
Økonomisk bæredygtighed handler om at have styr på økonomien, også på længere sigt. Økonomi kan i snæver forstand forstås som kroner og øre. I en bredere forstand forstås økonomi også som samfundsøkonomiske konsekvenser på længere sigt, ved manglende omtanke for miljøet i forskellige initiativer og aktiviteter, f.eks. ved oprensning af forurenet vand. For at vi i Godtgjort kan retfærdiggøre nye tiltag, skal økonomien hænge sammen. AVV’s traditionelle affaldshåndtering er finansieret via borgergebyrer, men det ville være konkurrenceforvridende og ulovligt at lade borgernes renovationsgebyr finansiere Godt gjort-initiativerne. Derfor er det centralt i vores forretningsudvikling, at AVV’s genbrugsbutik finansierer opstarten, og at initiativerne på sigt bliver økonomisk selvbærende.
I 2015 præsenterer FN deres 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som frem til 2030 skal sætte kurs mod en mere bæredygtig udvikling for mennesker og planeten. I alle Godt gjorts aktiviteter er FN’s verdensmål indtænkt. Du kan læse mere om, hvordan Godt gjort arbejder konkret med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling her.